Tapu Kadastro Haftası ve Tapu Kadastronun kurucusu, âlim, müderris, devlet adamı, Defter-i Hakani Nazırı Milletvekili Mahmud Esad Efendinin vefatının 105. yılı dolayısı ile Seydişehir’de anma ve kutlama programı düzenlendi.
Kaymakamlık Binası önündeki Mahmud Esad Efendi büstüne çelenk sunumu ile başlayan program saygı duruşu İstiklal Marşının okunması ve protokol konuşmaları ile devam etti.
Kaymakamlık binası önünde düzenlenen anma programına Kaymakam Deniz Pişkin, Belediye Başkanı Mehmet Tutal, 5. Bölge Tapu ve Kadastro Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Sözel, Seydişehir İlçe Tapu Kadastro Müdürü Muttalip Camcı, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Saylam, ilçe protokolü, kurum ve kuruluşların müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Saylam yapmış olduğu konuşmasında, Kadaster Mahmud Esad Efendi’nin hayatı ve çalışmaları hakkında davetlilere bilgi verdi.
Seydişehir Tapu ve Kadastro Müdürü Muttalip Camcı, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, tapu ve kadastro haftasın kutladı.
5. Bölge Tapu ve Kadastro Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Sözel ise, “Kadaster Mahmud Esad Efendi, sadece ülkemizin değil, yaptığı çalışmalarla tüm dünyanın önemli bir değeri haline gelmiş devlet adamlarından biridir. Bizlere miras bıraktığı tapu ve kadastro uygulamaları günümüzde halen daha kullanılmaktadır. 100 yıl öncesinde yapmış olduğu çalışmaları değerli kılan, günümüzde halen daha kullanılıyor olmasını sağlayan temel değer ise, Mahmud Esad Efendinin sanattan tarihe, kadastrodan dini ilimlere kadar büyük bir ilim adamı olmasıdır. Bu anlamlı gün vesilesiyle Kadaster Mahmud Esad Efendi’yi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, tapu ve kadastro haftanızı tebrik ediyorum” dedi.
İnsanlığın ilk başladığı günden itibaren tarımın başlangıcının Anadolu topraklarında olduğu gibi tarihe yön veren birçok bilim adamının da Anadolu topraklarından yetiştiğini kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal; "Bu toprakların yetiştirmiş olduğu bilim adamlarından biri de Mahmud Esad Seydişehri’dir. Seydişehir de doğan, Seydişehir de akrabası olan daha sonra İstanbul’da eğitimini devam ettiren önemli bir devlet adamıdır. Türkiye Mahmud Esad Efendiyi kadastro alanında yaptığı çalışmalarıyla bilir. Halbuki Mahmud Esad Efendi, sıradan bir kadastrocu değildir. Eğitim hayatının ilk on beş yılında dini ilimler tefsir, hadis, fıkıh, kelam öğrenmiş ve öğretmiştir. Mahmud Esad Efendi aynı zamanda matematik, geometri, fizik, kimya, tarih, coğrafya, edebiyat, resim, siyaset gibi konularda da kendini geliştirmiştir. Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerine de hakim olan Mahmud Esad Efendi, hem dünya ilimlerini hem de dini ilimlerin tamamının tahsilini yapmış ve bilimsel olarak kitaplarını yazmış, insanlığın hizmetine sunmuş bir insandır. Ülkemize ve insanlığa hizmet etmiş Kadaster Mahmud Esad Efendiyi bu yüzden anmak, hatırlamak ve hatıralarını yaşatmak gerekir. Anmanın yanında ibret alınacak yönlerinin olduğunu unutmamak gerekir" ifadelerini kullandı.