KÜPENİN İNCİSİ SEYDİŞEHİR DERGİSİ BULUŞMA GÜNÜNDE SEYDİŞEHİR KONUŞULDU

						KÜPENİN İNCİSİ SEYDİŞEHİR DERGİSİ BULUŞMA GÜNÜNDE SEYDİŞEHİR KONUŞULDU

Küpenin İncisi Seydişehir dergisi 14. buluşma programı Adile Baysal Kültür Evi’nde bürokratların, bilim adamlarının ve sanatçıların ve STK Örgüt temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.


Seydişehir’in kültür ve sanatının konuşulduğu programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Kaymakam Aydın Erdoğan, Belediye Başkanı Mehmet Tutal,Konya Gıda ve Tarım Üniv.Müh.Mim.Fak. Dekan Vekili Prof. Dr.Ahmet Arslan, N.E Üniversitesi Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüseyin Arıkan, Selçuk Üniv.Bozkır Meslek Yüksek Okulu Müdürü Rektör Prof.Dr.Osman Tugay, Pankobirlik Başkan Vekili Yavuz Kayhan, Ekonomist Dr. Hakan Arslan, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kutluay Yüce, STK Örgüt Başkanları,Siyasi Parti İlçe Başkanları, Yazarlar, Sanatçılar, Kamu Kurum ve kuruluşlarının müdürleri, İşadamları ve basın mensupları katıldı.

Programda Prof. Dr. Osman Tugay’ın Botanik Bitkiler Resim sergisi de yer aldı.

Küpenin İncisi dergisi olarak Seydişehir’in kültürüne ve sanatına hizmet etmeye çalıştıklarını kaydeden Toroslar Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Saylam, dergimiz 14 yıldır aralıksız olarak yayın hayatına devam ediyor. Siz değerli katılımcıların dergimize büyük emeği geçti. Dergimizin uzun soluklu devam etmesinde sizlerin katkıları çok büyük. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin Hocama, Sayın Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, yazarlarımıza, sanatçılarımıza ve STK Örgüt temsilcilerine teşekkür ederim.” dedi.

Ali Saylam, “Yaşayan bir şehir için, dokumuzun bozulmamasına özen gösterilmesi ve eskinin yaşatılması gerekiyor. Maalesef bu konuda önceleri gerekli duyarlılık gösterilmemiş. Ama eski geride kaldı. Bundan sonra kültürümüzü yaşatmak için gerekli özeni hep beraber göstermemiz gerekir. Bu nedenle Küpenin İncisi dergisi olarak Seyit Harun projesini önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir araya gelmenin kaynaşmanın Seydişehir’in sorunlarının , problemlerinin beraberce tartışılması ve çözüme kavuşturulması noktasında önemli olduğunu kaydeden Belediye başkanı Mehmet Tutal;”İlçemizin dokusunun korunması için çaba harcıyoruz. Arasta çarşısının cephe giydirmelerinin bir miktarını orasını için ayarladık. Özellikle Seyit Harun’un etrafı açıldıktan sonra Arasta gündeme gelecek ve Arasta’nın en azından eski çarşı olarak Seydişehir’de korunmasını arzu ediyoruz ve cephe giydirmeleri projemizin içinde yer alıyor.Seydişehir’de ki termal suyun değerini bilmemiz gerekiyor. Ayrıca Türkiyede ki ender sulardan birisi Ketirağılları bölgesinde bulunan ender sulardan biri olan termal sularımız. 2-3 tane yeni kuyu açtık. Hem içme hem kaplıca yönünde hem dâhili hem harici hastalıklar noktasında sağlık açısından bide koruyucu etkinlik açısından bu suların değerlendirilmesi gerekiyor. Yerimizi ayarladık, projemizi de hazırladık. İnşallah önümüzdeki birkaç hafta içerisinde oranın temelini de atacağız. Ciddi manada görüştüğümüz 2-3 tane otel noktasında yatırımcılarımız da var. İnşallah Mustafa Şahin hocamla da bir çalışma yapıyoruz” dedi.
Seydişehir Kaymakamı Aydın Erdoğan “Bu programın Seydişehir’imize sivil toplum anlamında akademik anlamda bir araya gelme noktasında potansiyelini tespit etme noktasında bizim için ciddi bir parametre olduğunu düşünüyorum. Seydişehir’in gelişimi noktasında çok orijinal nitelikli projelerin çıkacağına inanıyorum. Biraz önce katılımcılarla tanıştık. Gerçekten Seydişehir’e katkısı olacak çok nitelikli yetişmiş insanımız var. Bu manada Küpenin İncisi Dergisinin galası bizim için önemli bir vesile oldu. Umarım ki bu tür birliktelikler sürekli devam eder.” diye konuştu.

Seydişehir ve insanı bir başka olduğunu kaydederek sözlerine başlayan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin;” Seydişehir’in insanının her zaman hoşgörüsü, entelektüel bakış açısı çok farklı. Hayat tarzı çok farklı siyasi görüşü benimsiyor olsa bile, bir araya geliyor olması, ihtiyaç hissedildiği zaman birbirinin elinden tutabiliyor olması bir ayrıcalık. Onun için Allah bu güzel özellikleri devam ettirsin. Bu temennimi ifade etmek istiyorum” dedi.

Selçuk Üniversitesi gelişiyor;

Bende Selçuk Üniversitesi rektörü olarak kısaca üniversitem hakkında bilgi vermek ve ileriye dönük plan ve projelerimizi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu sene itibariyle 97 bin öğrenciye ulaştık. 2 Bin 700 akademisyenimiz ve 2 Bin 500 çalışanımız var. Bunlara taşeronları ve kiracıları da koyduğumuz zaman yaklaşık 110 bin kişilik bir nüfusa ulaşıyoruz. Bunun 72 bini kampüste yaşıyor ve her gün o kampüse 23 bin insan giriyor çıkıyor. Günlük yaklaşık 23 bin aracın girip çıktığı bir kampüs durumundayız. 4 yerleşkemiz var. 23 tane fakültemiz, 22 tane meslek yüksekokulumuz var. 5 yüksekokul 6 enstitü bir konservatuar ve çeşitli araştırma merkezlerimiz var. Dünyada ve Türkiye de yapılan sıralamalarda Türkiye de 12.cisi dünyada ise 802.ci sıradayız.” dedi.

Kendi İlacımızı ve Kendi Otomobilimizi Üretmeliyiz

“Kendi ilaç sanayimizi kurmamız gerekir diyen Rektör Prof. Mustafa Şahin: “Batılı ülkelerin lisansladıkları ilaçları alıp ülkemizde üretiyoruz her ürettiğimiz ilaç için onlara lisans bedeli ödüyoruz. Hem de Türkiye’de kullanıyoruz. Bunun önüne geçmek istiyoruz yani doğal zenginlik açışından endemik bitki demek ilaç anlamına gelmez çok yaygın olan bitki demek bunla ilgili bir merkez kurduk. Hızlı bir şekilde alt yapıyı kurup çalışmalarımıza başlayacağız.

“4 sene 5 sene sonra, yerli otomobil ve Konya menşeili bir otomobil yapabiliriz. Konya da toplam 232 firmada 2200’ün üstünde otomobil yedek parçası üretilmekte. Biz İtalyan tasarımcılarla Konya Sanayisini gezdik, adamlar hayretler içerisinde kaldılar. Böylesine alt yapısı sağlam olan bir şehrin kendi otomobilini üretmemesine şaşırdılar.” şeklinde konuştu.

Kaymakam ve Belediye Başkanımızla devamlı irtibat halindeyiz. Seydişehir’de hayvancılık üzerine proje başlattık. Alpaka çiftliği dediğimiz bir koyun türünü getirdik. Belediye tarafında yer tahsisi edildi. Fakat bu hayvanın girişi ile ilgili 2 defa müracaat etmemize rağmen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından reddedildi. Bütçemizi de ayırmıştık. Ama çalışmalarımız hala devam ediyor. Aynı zamanda çoban eğitimi projesi var. Buraya inşallah verimli bir koyun türü getireceğiz üretilmesi çoğaltılması için gerekli çobancılık eğitimi yürütmek istiyoruz. Benim köyümde 4 bin liraya 5 bin lira ya Afganistanlı çobanlar çalışıyor. Neden bizim vatandaşlarımız çalışmasın. Sözlerimi daha fazla uzatmak istemiyorum. Bir hekim olarak mesleğimi severek yapıyorum üzerime düşen her konuda siz hemşerilerime yardımcı olmaya çalışıyorum. Selçuk Üniversitesi’nin bu gelişmesinden isterim ki Seydişehir’de nasibini alsın” diyerek konuşmasını bitirdi.

Protokol konuşmalarını ardından Prof. Dr. Osman Tugay tarafından hazırlanan Botanik Bitkiler sergisinin açılış kurdelesini Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin, Kaymakam Aydın Erdoğan, Belediye Başkanı Mehmet Tutal tarafından kesildi.

DİĞER HABERLER
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMALARI BAŞLADI

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMALARI BAŞLADI

Seydişehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları başladı. Belediye Meydanında düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı Zafer Bayramı  kutlamalarının ilk günün...

DEVAMINI OKU
SEYDİŞEHİR’DE UĞUR ÖNÜR ESİNTİSİ

SEYDİŞEHİR’DE UĞUR ÖNÜR ESİNTİSİ

Seydişehir Belediyesinin  Kültür etkinlikleri kapsamında düzenlediği programda TRT Türk Halk Müziği Sanatçılarından Uğur Önür, sevenlerine unutulmaz bir akşam yaşattı.  Halk türküleri  kaybolup gitme...

DEVAMINI OKU
MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜNDE FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜNDE FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU

Seydişehir’de 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü çerçevesinde Eski sanayi arkasında bulunan arazide 500   adet çam ağacı dikimi gerçekleşti. Orman Fidanlık Müdürlüğünce gerçekleşen programa Kaymakam Ce...

DEVAMINI OKU