Seydişehir Belediyesi tarafından 700 yıl önce Seydişehir ve bölgesini ilmi ve tasavvufi düşünceleriyle inşa ve ihya eden Seyyid Harun Veli’nin “Vefatının 700. yılında Seyyid Harun Veli ve Makalat-ı Seyyid Harun Veli” adlı kaynak eser yayımladı.
Başkan Tutal, “Vefatının 700. yılında Seyyid Harun Veli ve Makalat-ı Seyyid Harun Veli eseri, Seyyid Harun Veli”nin tarihi ve manevi miraslarının korunması, tasavvufi düşüncelerinin daha iyi anlaşılması ve geleceğe aktarılması amacıyla Seydişehir’in tarihi ve kültürel hafızasına kazandırılan en kapsamlı eser olduğunu kaydetti.
Türk-İslam coğrafyasında şehir kuran çok fazla alperen olmadığını, Seyyid Harun Veli’nin bu özelliğiyle Seydişehir ve bölgesini ilmi ve tasavvufi düşünceleriyle inşa ve ihya ettiğini belirten Belediye Başkanı Mehmet Tutal, “soyu anne tarafından Veysel Karani’ye, baba tarafından da on iki imamlardan 7.si olan Musa Kazım’a, yani Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’e dayanan Seyyid Harun Veli, Türk-İslam coğrafyasında şehir kuran müstesna erenlerden birisidir.
Seyyid Harun Veli’nin bizlere bıraktığı tarihi ve kültürel miraslarını korumak ve yaşatmak, Türk-İslam Coğrafyasına tanıtmak bizlerin en asli görevleri arasında yer almaktadır. Bu düşünceyle çalışmalarımıza yön veriyor, yeni projeler üreterek bu mirasları korumak için çalışıyoruz. Bu düşüncenin son örneği olan “Vefatının 700. Yılında Seyyid Harun Veli ve Makalat-ı Seyyid Harun Veli” kaynak eseri ile birlikte Seyyid Harun Veli’ye büyük bir vefa örneği sergiliyoruz” dedi.
Başkan Tutal, Seyyid Harun Veli hakkında en kapsamlı kaynak eserin, Seyyid Harun Veli’nin kardeşi Seyyid Bedrettin’in 9. Kuşaktan torunu Abdülkerim b. Şeyh Musa tarafından Seyyid Harun Veli’nin vefatından 234 yıl sonra 1554’te kaleme aldığı Makalat-ı Seyyid Harun Veli olduğunu belirtti.
Türkiye’de Makalat-ı Seyyid Harun Veli eserinin orijinal el yazmasının 3 yerde bulunduğunu, el yazması bu kıymetli eserlere ulaşılarak Seydişehir, Konya ve ülkemiz hafızasına kazandırıldığını da belirten Başkan Tutal, “1 yıldır üzerinde çalıştığımız, Seydişehir, Konya ve ülkemiz hafızasına kazandırdığımız kaynak eserimiz, Seyyid Harun Veli hakkındaki en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyor. Kazandırdığımız bu eseri diğer yayınlardan ayıran özellik, Türkiye’de yalnızca Konya Mevlana İhtisas Kütüphanesi, Manisa Muradiye Kütüphanesi ve Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Kütüphanesinde bulunan Makalat-ı Seyyid Harun Veli adlı el yazması eserleri tıpkı basımlarıyla birlikte bu eserimizde yer vermemiz ve koruma altına almamızdır. Bunun yanında kaynak eserimizde 3 el yazması “Makalat-ı Seyyid Harun Veli” nüshalarının çevirilerini de gerçekleştirdik, ayrıca Mevlana İhtisas Kütüphanesi’nde bulunan orijinal el yazması metinlerin de günümüz Türkçesine çevirisi yaptık. Şehrimizin nüvesinin oluşturulma süreci, Seyyid Harun Veli’nin manevi kişiliği, Seyyid Harun Veli’nin ilçemizde inşa ettiği yapılar ve özellikleri, Seyyid Harun Veli’nin yaşadığı dönemin siyasi, ilmi, sosyo-politik, tasavvuf anlayışı, sosyal ve fiziki yapısı gibi birçok konunun yer aldığı kaynak eserimizin Seydişehir’imize, Konya’mıza, ülkemize ve Türk-İslam coğrafyasına hayırlı olmasını diliyor, bu eserde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, vefatının 700. yılında Seyyid Harun Veli’yi rahmetle anıyorum” diye konuştu.