Adile Baysal Kültür ve Sanatevi

Konya İli Seydişehir ilçesi Sofhane Mahallesinde bulunan Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 04.12.2015 tarih ve 3323 sayılı kararlıya II. Grup Yapı olarak tescil edilmiştir. Yapı 1970’li yıllarda tadilat görmüş ve muhdes eklemeler yapılarak konut olarak kullanılmaya devam edilmiştir. 2000’li yılların başında yapı terk edilmiş ve atıl bir konumda kalmıştır. Yapı ve bitişik parsel 2012 yılında Seydişehir Belediyesi tarafından satın alınmıştır. Seydişehir’in özgün geleneksel mimarisinin korunmuş en iyi örneklerinden biri olan yapı restore edilerek müze, restoran ve aşevi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Ev, kâgir moloz taş duvar üzeri ahşap döşemeli olarak inşa edilmiştir. Kâgir duvar aralarına ahşap hatıllar atılmıştır. Dış duvarlar, çift cidarlı taş duvar arasına helik denilen küçük taşlar doldurulup üzerine çamur sıva dökülerek oluşturulmuştur. Adile Baysal evi olarak anılan yapı karnıyarık olarak da tanımlanan iç sofalı plan şemasına uymaktadır. Yapı zeminde orta sofa etrafında 3 oda ve eyvandan, üst katta da orta sofa, 3 oda ve eyvandan oluşmaktadır. Dış cephede süslemeler cumba ve pencere kafeslerinde görülür. İç mekânda ise oda ve sofa tavanları, güneşi simgeleyen sekiz kollu yıldız motifli ve fırfır motifli göbeklerle süslenmiştir. Yivli ahşaplarla da çıtakari teknikle tüm tavan süslenmiştir. Dolaplarda da yine yıldız motifi uygulanmıştır. Oyma tekniğinin yanı sıra çivileme tekniği de kullanılmıştır.

Adile Baysal Kültür ve Sanatevi Facebook Adresi

Seydişehir Belediyes Sosyal Tesisler Facebook Adresi