Seydişehir Konya İlçeleri içinde entelektüel seviyesi en yüksek ilçe olarak kabul edilmektedir. Tapu kadastronun kurucusu olarak bilinen Mahmut ESAT; Cumhuriyetin ilk çalışma bakanı, Ord. Prof.Dr. Sadi IRMAK öncü entelektüellerimizdendir. İlçemiz; başbakan, bakanlar, birçok milletvekili, çok sayıda öğretim üyesi ve bürokrat yetiştirmiştir.
Özellikle Alüminyum Tesisleri ve diğer endüstriyel işletmelerin kurulup gelişmesi ile gelir düzeyi ve yaşam standardı çevre il ve ilçelere göre daha yüksektir İlçemiz Trafik Tescil Bürosunda kayıtlı araç sayısı 13442 bir hayli yüksek olan araç durumu tabiatıyla beraberinde sosyal hareketlilik getirmektedir.
Orta Anadolu’da birçok il ve ilçe göç verirken Seydişehir’in Sosyo-kültürel yapısı ve iklimi dolayısıyla çevre il ve ilçelerden özellikle Antalya, Side Manavgat ve Mersin gibi yerlerden göç almaktadır.
İlçe merkezinde 13 kitabevi, 2 kütüphane, 25 eczane, Kızılay ve Belediye’ye ait 2 düğün salonu, 1 radyo yayın kuruluşu, 3 haftalık gazete bulunmaktadır. Yine İlçemizde her türlü seviyede eğitim faaliyeti gösteren 4 özel dershane ile 2 özel sürücü ve 2 özel güvenlik kursu bulunmaktadır. İlçemizde 21 park ile Pınarbaşı ve Kuğulu mesire yerleri halkın ihtiyacını kısmen de olsa karşılamaktadır. Geleneksel yapı olarak şehrin güney kesiminde bulunan Toros Dağları etekleri ormanlık saha ve yayla bölgelerinde piknik alışkanlığı hâkim özelliktir. İlçe merkezinde bulunan 1986 yılında kurulmuş Musiki Derneği çok etkin ve aktif bir çalışma temposu ile ağırlıklı bir şekilde sanat icra eden Türk Sanat Müziği Korosu oluşturmuş ve İlçemiz ve çevre il ve ilçelerde zaman zaman konser vermek suretiyle faaliyetini sürdürmektedir. İlçe merkezinde 82, köy ve kasabalarda 30 olmak üzere toplam 112 dernek bulunmaktadır. Yine ilçemizde sektöre bağlı olarak işçi sendikaları dikkat çekmektedir.
Yine İlçemiz yaşam ve çalışma hayatının önemli kuruluşlarından olan Ticaret Odası’na 510 faal üye mevcuttur. Bu yapı içerisinde 197 Ltd. Şti., 41 A.Ş., 2 Kol.Şti., ayrıca 6 banka, 18 Kooperatifi, 10 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Eti Alüminyum A.Ş. vardır.
İlçemiz turizm açısından da mutlaka görülmesi gereken eser ve güzelliklere sahiptir. Tınaztepe Mağarası, doğal su kaynakları ilçenin çok eski bir yerleşim merkezi olması nedeniyle görülmeye değer yerlerdir. Antik yerleşim kalıntıları vardır. Toros dağlarının doğal güzellikleri, yaylalar, avlaklar iç ve dış turizmin ilgi odağı olabilecek yerlerdir. Seydişehir’de termal özellik taşıyan tek yer, hemen şehir içerisindeki Ilıca’dır. Pınarbaşı ve Kuğulu da doğal su kaynakları olarak önemlidir. Ilıca Tepesindeki kaplıcaların tarihinin M.Ö.’ye dayandığı sanılmaktadır. Deri, kemik, açık yaralar kadın hastalıklarına şifa bulduğu tahmin edilen kaplıcalar biri açık üçü kapalı havuz olmak üzere hizmet vermektedir. Tınaztepe Mağara’sı Konya, Seydişehir ve Antalya yolu üzerinde bulunan (Turizm Yolu) doğal bir harikadır. Seyit Harun Camii ve Türbesi, Muhammed Kuddisi Türbesi, Hacı Abdullah Efendi Türbesi, Seydişehir Kalesi, Halife Sultan Türbesi, Rüstem Bey ve Sultan Hatun Türbesi, Roma Şehri, Arastepe Roma Şehri, Eziktepe, Hitit Şehri, Kilise Duvarları, (Ketenli Kasabası), Akçalar Höyüğü, Karabulak Höyüğü, Ilıca Termal Tesisleri, Vasata Antik Tiyatro, Tınaztepe-Güvercinlik-Ferzine Mağaraları, Yeraltı Gölleri, Vervelit Şehri Kalıntıları, Arnava Şehri Kalıntıları, Tarihi Çeşmeler, Ilıca, Pınarbaşı, Kuğulu, Mamanda, Gözpınar, Çaybaşı, Beldibi, İçeri Kışla Seydişehir’in en önemli tarihi ve turistik yerleri olarak dikkati çekmektedir.
İlçemizin güneyinde uzanan Toros Dağları silsilesinde yaban domuzu, yaban keçisi, tavşan ve keklik gibi hayvanlar barınmaktadır. "Yaban Hayvanları ve Yaban Hayatını Koruma Sahaları" olarak belirlenen Bulamaç Kazanı Elmasut Yaylası, Keçili Köyü, Mortaş, Susuzşahap Yaylası, Gölyeri Mevkii, Karakışla Yaylası, Alacabel, Çataloluk Çeşmesi, Elmalı Yaylası, Giden Gelmez Dağı v.b. yörelerde kontrollü olarak av turizmi yapılmaktadır.